Navbar logo new
La Financière de l'Echiquier kondigt de overname van Tocqueville Finance aan: de geboorte van een toonaangevende Europese overtuigingsbeheerder
Calendar06 May 2024
Thema: Beleggen

LFDE kondigt de overname van Tocqueville Finance aan: de geboorte van een toonaangevende Europese overtuigingsbeheerder

La Financière de l’Échiquier (LFDE) kondigt de juridische overname1 aan van Tocqueville Finance, dochteronderneming van LBP AM, gespecialiseerd in aandelenbeheer. Deze operatie, die volgt op de overname van LFDE door LBP AM in juli 2023, markeert de opkomst van een Europese leider op het gebied van overtuigingsbeheer.

Schaalvergroting

Met 27 miljard euro onder beheer en één van de grootste beheerteams van de Parijse beurs (55 beheerders en analisten) wordt LFDE één van de meest toonaangevende overtuigingsbeheerders, die financiële en niet-financiële prestaties op de lange termijn combineert.

Om deze schaalverandering te ondersteunen, wijzigt LFDE zijn governancestructuur: ​ Michel Saugné Deputy Managing Director en CIO van Tocqueville Finance wordt Co-CIO van LFDE samen met Olivier de Berranger en zal toetreden tot het Executive Committee.

Als gevolg van deze operatie is het aanbod van aandelen- en kredietproducten van LFDE verrijkt met nieuwe expertise. Het biedt nu een volledig scala aan expertise in termen van stijlen, thema's en regio's1, via twee merken. ​

Nieuwe ambities

Het “nieuwe LFDE” wil de distributie naar zijn traditionele klantensegmenten in Frankrijk en Europa opdrijven. Om dit te bereiken zal LFDE al zijn klanten een breed scala aan strategieën en stijlen aanbieden op het gebied van overtuigingsbeheer en, met toegang tot de expertise van LBP AM, speciale oplossingen voor beursgenoteerde activa (smart beta-aandelen, multi-assets, schuldeffecten en converteerbare obligaties) en reële en private activa (schuld - infrastructuur, bedrijven en vastgoed - en private equity).

Bovendien zal LFDE, in lijn met zijn pioniersrol op het gebied van duurzame financiering en om op maat gemaakte ESG-benaderingen te kunnen aanbieden, voortaan gebruik kunnen maken van aanvullende methodologische expertise en van de kracht van de door LBP AM ontwikkelde instrumenten.

Het salesteam van LFDE in België, Luxemburg en Nederland is verantwoordelijk voor de distributie van alle producten van de Groep die in deze regio verkocht mogen worden. Olivier de Berranger, Managing Director en Co-CIO van LFDE, verklaart “ We zijn verheugd om de geschiedenis van LFDE verder te schrijven met ervaren beheerteams waarin de expertise van de beheerders elkaar aanvult en die beschikken over de nodige middelen. Tocqueville Finance, waarvan de opwaartse trend van de afgelopen jaren zijn dynamiek weerspiegelt, zal een belangrijke troef zijn in de ontwikkeling van het “Nieuwe LFDE”.

Michel Saugné, Co-CIO van LFDE en lid van het Executive Committee van LFDE, voegt eraan toe “Ik vind het geweldig om mee te bouwen aan een leider in overtuigingsbeheer in Europa. Dit is een grote uitdaging die ik samen met Olivier de Berranger, Vincent Cornet en een bijzonder geëngageerd Executive Committe zal aangaan. Dit nieuwe hoofdstuk zal ons in staat stellen nieuwe marktaandelen te veroveren en de groep die LFDE en Tocqueville Finance nu vormen nog hogerop te tillen. ”

Vincent Cornet, Deputy Managing Director van LFDE verantwoordelijk voor ontwikkeling, voegt eraan toe: “De “nieuwe LFDE” beschikt over alle troeven – beheer, teams, productassortimenten – om de veranderingen in onze sector het hoofd te bieden en snel één van de toonaangevende leiders te worden. Onze ontwikkelingsstrategie zal ons in staat stellen onze posities in Frankrijk verder te versterken en dit succes internationaal te kopiëren. Om deze ambitie waar te maken, weet ik dat ik kan rekenen op de inzet van deskundige en gemotiveerde teams. ”

Emmanuelle Mourey, Voorzitster van het directiecomité van LBP AM en van de Raad van Bestuur van LFDE zegt: “Met de integratie van Tocqueville Finance in LFDE verwezenlijkt LBP AM haar ambitie om een belangrijke speler te worden op het gebied van overtuigingsbeheer. De nieuwe entiteit beschikt over alle nodige middelen om haar ontwikkeling te versnellen en een internationale expansiekoers uit te zetten. Met LBP AM kunnen de teams van LFDE rekenen op een krachtige aandeelhouder die vastbesloten is hen te steunen in hun ontwikkeling en hun vrijheid om te innoveren. ”