Navbar logo new
Amerikaanse beurzen zullen naar verwachting verder stijgen in het tweede kwartaal
Calendar31 May 2021
Fondshuis: Lazard

Door Ronald Temple, Co-Head of Multi-Asset en Head of US Equity bij Lazard Asset Management

Ron temple
Ronald Temple
De Amerikaanse economie is bij de aftrap van het tweede kwartaal van 2021 op weg naar haar sterkste groei in 50 jaar, terwijl almaar meer Amerikanen gevaccineerd worden. Dit economisch momentum maakt de weg vrij voor een verdere stijging van de beurzen.

Nu de Verenigde Staten de pandemie stilaan te boven komen, is het al jaren geleden dat we nog zo optimistisch waren over de economische vooruitzichten. De almaar sneller vorderende vaccinatiecampagnes en de ongeziene fiscale stimuleringsmaatregelen zullen wellicht de sterkste groei in 50 jaar opleveren. Als het Amerikaanse parlement het voorgestelde investeringsplan in infrastructuur van de regering-Biden, of grote delen daarvan, goedkeurt, kan dit de basis leggen voor een duurzamere groei in de komende jaren in de VS. De hogere productiviteitswinsten zullen het potentiële bbp stimuleren.

De mediane groeiprognose van economen die door Bloomberg gepeild werden, bedraagt 5,7% voor 2021 en 4,0% in 2022. De prognoses van de Fed gaan uit van een groei van 6,5% in 2021 en 4,2% in 2022. Volgens ons zijn deze groeiverwachtingen nog niet optimistisch genoeg, omdat economen de snelheid van de vaccinatiecampagnes onderschatten, en dus ook de timing van de heropening van de economie.

Naast de uitzonderlijk hoge economische groei, zal de inflatie wellicht stijgen door het effect van de vergelijkingsbasis ten opzichte van de gekelderde consumptie in het tweede kwartaal van 2020, stijgende grondstoffenprijzen en knelpunten in de wereldwijde productieketen naarmate de vraag toeneemt.

Hoewel we niet verwachten dat de feitelijke inflatie verschillende jaren op rij zal stijgen, gaan we er niettemin van uit dat de Amerikaanse rentecurve tot het einde van het jaar almaar steiler zal worden. Sinds 4 augustus 2020 is de rente op Amerikaanse overheidsobligaties op 10 kaar met 100 basispunten (bp) gestegen. De rente sloot het kwartaal af op 1,7%. We verwachten dat de rente op 10 jaar de kaap van 2% zal ronden, en misschien zelfs zal stijgen tot 2,25% in de komende kwartalen. We denken dat de economie deze hogere rente gerust aankan en herinneren eraan dat de Amerikaanse rente op 10 jaar op het einde van 2019 afklokte op 1,92%, wat dus betekent dat we terugkeren naar niveaus van niet zo heel lang geleden.

Veranderend gedrag op de beurzen

Sinds 1 september 2020 zijn we ook getuige van een grote trendbreuk op de beurs. Hoewel de S&P 500-index met meer dan 12,7% is gestegen op het einde van maart, is de Russell 1000 Value-index met 26,7% gestegen, terwijl de Russell 1000 Growth-index slechts 4,9% opleverde. Deze omslag zat er volgens ons al een tijdje aan te komen, aangezien sommige segmenten van de markt onverklaarbaar hoge waarderingen bereikt hadden die op weinig meer gebaseerd waren dan hoop en wishful thinking. De waarde-index boekte winst dankzij het grotere gewicht van de financiële en energiesector, die sinds 1 september een rendement opleverden van respectievelijk 48,6% en 39,0%, afgaand op de sectorindices van de S&P 500. De technologische en gezondheidszorgsector leverden slechts 10,5% en 5,9% op over dezelfde periode.

Door de hogere economische groei en de hogere disconteringsvoeten verwachten we dat er meer kapitaal zal vloeien van aandelen waarvan de koers afhangt van kasstroomvooruitzichten ver in de toekomst naar aandelen die nu of in de nabije toekomst cashflow genereren. Hoewel de indices er niet op liegen, is het niet zomaar een kwestie van groeiaandelen inruilen voor waardeaandelen. Het is veeleer een kwestie van de timing van de kasstromen en kan ook gunstig uitpakken voor enkele kwalitatieve groeiaandelen die vandaag een hoger rendement op hun kapitaal kunnen genereren, of voor aandelen die traditioneel tot het value-segment gerekend worden, maar die in de nabije toekomst een stevig rendement kunnen opleveren of dit rendement nog aanzienlijk kunnen verhogen.

Dit is volgens ons een welgekomen rotatie. In deze context van een breder economisch herstel, hebben beleggers een grotere keuze aan aandelen die omzet- en winstgroei kunnen realiseren. Deze situatie staat in schril contrast met de markt van 2018 en 2019, toen slechts 10 aandelen goed waren voor 49,8% van de totale winst voor de S&P 500. De top vijf van deze aandelen nam 36,5% van het totale indexrendement voor hun rekening. Sinds januari daarentegen zijn de vijf aandelen die de grootste bijdrage leveren aan het totale rendement van de S&P 500 goed voor 27,3% en de top 10 vertegenwoordigt 40,7% van de winst van de index.

Zoals steeds geloven we dat aandelenselectie een belangrijke factor blijft in het totaalrendement, nu de rotatie van kapitaal meer kansen creëert voor ‘stock pickers’ om uit te blinken.