Navbar logo new
Niet voldoen aan de verwachtingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen is een dealbreaker voor professionele beleggers, zo blijkt uit een enquête van Columbia Threadneedle
Calendar28 Jan 2022
Thema: ESG

Zwakke resultaten op het vlak van maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) worden niet getolereerd door professionele beleggers, blijkt uit een enquête onder cliënten van Columbia Threadneedle Investments uit 2021. Volgens de bevindingen is MVB een belangrijke factor bij het selecteren van een beheerder (85%), waarbij de meerderheid (72%) van de ondervraagde institutionele beleggers en grootschalige beleggers aangeeft dat het niet voldoen aan de MVB-verwachtingen een 'dealbreaker' is bij het kiezen van een vermogensbeheerder die hen kan helpen hun beleggingsdoelstellingen te bereiken.

Maatschappelijk verantwoord beleggen wordt gezien als meer dan een specifieke beleggingsstrategie

De enquête leerde ons het volgende:

  • 86 procent van de beleggers is het ermee eens dat MVB een fiduciaire vereiste is
  • De meerderheid is van mening dat het streven naar financiële resultaten essentieel is in een portefeuille (77%)
  • Bijna alle respondenten (91%) zijn het erover eens dat MVB waarde toevoegt en hen in staat stelt te voldoen aan de veranderende voorkeuren van hun eigen cliënten (89%)
  • Beleggers zijn ook van mening dat engagementactiviteiten als aandeelhouder leiden tot betere governance- en duurzaamheidsresultaten in een portefeuille (91%)
  • Vanuit thematisch oogpunt zijn beleggers vooral gefocust op de wereldwijde waterproblematiek (86%), klimaatverandering (83%) en biodiversiteit (77%).

ESG-rapportage op fondsniveau is de belangrijkste factor voor de geloofwaardigheid van een vermogensbeheerder

Ten aanzien van de verwachtingen op MVB-gebied en het bepalen van de geloofwaardigheid van een vermogensbeheerder, blijkt een groot aantal factoren belangrijk te zijn. Bovenaan de lijst staat een rapportage op fondsniveau (85%), die een reeks milieu-, sociale en governance-parameters omvat. Ook belangrijk is een bewezen staat van dienst van doeltreffende engagementactiviteiten en deelname aan stemmingen (76%), ondertekening van belangrijke vrijwillige normen en sectorstandaarden (73%) en het vermogen om binnen de portefeuille een bijdrage te leveren aan de mondiale koolstofreductie (73%).

Vraag: Welke factoren zijn het belangrijkst voor de geloofwaardigheid van een vermogensbeheerder op MVB-gebied?

Cti table

Beleggers zijn bereid te desinvesteren uit artikel-6-fondsen

Het is duidelijk dat het beheer van specifieke MVB-strategieën ook een sleutelrol speelt voor de geloofwaardigheid van een vermogensbeheerder. In regio's waar de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU van toepassing is, komt dit voornamelijk neer op het aanbieden van artikel-8- en artikel-9-fondsen.

De respondenten van de enquête verwachten dat dit tot uiting komt in hun beleggingsallocatie:

  • Slechts een derde is van plan om eind 2022 nog in artikel-6-fondsen belegd te zijn
  • Bijna driekwart van de respondenten zou positief reageren als hun huidige artikel-6-fondsen worden omgezet in artikel-8- of artikel-9-fondsen. Bijna de helft is zelfs bereid te desinvesteren als hun vermogensbeheerder dat nalaat. Daarentegen zou slechts 8% van de respondenten bezwaar maken tegen een dergelijke omzetting, terwijl 19% aangaf geen mening te hebben.
  • Er is bijzonder veel vraag naar artikel-8-fondsen die belegd zijn in aandelen (86%) of vastrentende waarden (81%). Er is minder interesse voor multi-assetfondsen (70%) en op uitsluiting gebaseerde fondsen (52%). Voor artikel-9-fondsen geldt een vergelijkbaar beeld.

Michaela Collet Jackson, Head of Distribution EMEA bij Columbia Threadneedle Investments, reageert als volgt op de resultaten: "Als grote wereldwijde vermogensbeheerder erkennen we dat we verantwoordelijkheid dragen en over mogelijkheden beschikken om via onze activiteiten een positieve verandering teweeg te brengen om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Ons onderzoek toont aan dat maatschappelijk verantwoord beleggen een belangrijke manier is geworden om in te spelen op de behoeften van cliënten. Het is duidelijk dat professionele beleggers niet geïnteresseerd zijn in vermogensbeheerders die niet voldoen aan hun MVB-verwachtingen op het gebied van productaanbod, beleggingsbenadering of cliëntrapportage, en dat ze zelfs bereid zijn om te desinvesteren. Dat is een heel duidelijke boodschap."

Professionele beleggers zien hun eigen MVB-integratie ook steeds vaker als een bedrijfsprioriteit. Een derde van de respondenten was al ver gevorderd met hun interne MVB-integratie (gedefinieerd als een integratie van 75% tot 100%), en 80% verwacht daar eind 2022 mee klaar te zijn.

"Verantwoord beleggen staat bij Columbia Threadneedle hoog op de agenda, zowel intern als naar onze cliënten toe. Nu de overname van de Europese vermogensbeheeractiviteiten van BMO is afgerond, kunnen we onze cliënten een toonaangevende MVB-expertise bieden die gebaseerd is op waardecreatie door intensief onderzoek, concrete verandering door actief aandeelhouderschap en samenwerking met cliënten om innovatieve verantwoorde-beleggingsoplossingen te ontwikkelen. Ik dank onze cliënten voor hun deelname aan ons onderzoek en kijk ernaar uit om samen met hen een bijdrage te leveren aan hun veranderende MVB-doelstellingen."