Navbar logo new
Geldzaken: interview met Paul Merle, beheerder bij La Financière de l'Echiquier
Calendar30 Mar 2022
Thema: GELDZAKEN
Paul merle la financiere de l'echiquier
Paul Merle

Wat zijn de grootste uitdagingen voor 2022?

Voor mij zijn dat er twee: de hogere inflatie die langer aanhoudt dan de vorige en die nog verder zal stijgen vanwege het Russisch-Oekraïense conflict en de renteverhogingen.

Is er momenteel sprake van een bubbel op de financiële markten?

Nee.

Groei of value voor de fondsen die u beheert?

Groei.

Bent u voorstander van thematisch beheer of van duurzaam beheer?

Allebei! Ik zou zelfs zeggen impactbeheer1.

Heeft u een rolmodel in de financiële wereld?

Nee.

Is er een bedrijf waar u graag voor had willen werken?

Alle bedrijven met een groei- en innovatiestrategie voor hun producten die bijdragen tot de energie- of milieutransitie. Dat geldt voor Neste, een Fins bedrijf dat van oudsher gespecialiseerd is in de raffinage van fossiele brandstoffen en dat de afgelopen tien jaar een vergaande transformatie heeft doorgemaakt om wereldleider te worden op het gebied van diesel op basis van duurzame grondstoffen. Ook Stora Enso, een Fins-Zweedse onderneming die bossen exploiteert en uit hout tal van producten op biologische basis ontwikkelt, zoals verpakkingen ter vervanging van kunststoffen, evenals bouwmaterialen. Dit bedrijf ontwikkelt vele innovaties zoals Lignode, een duurzaam materiaal afgeleid van lignine dat in lithium-ionbatterijen koolstof uit fossiele bronnen kan vervangen .

Hoe heeft u uw persoonlijke vermogen gespreid (behalve vastgoed)?

Hoofdzakelijk in aandelen.

Hebben de crises van de afgelopen 15 jaar uw beheermethode veranderd?

De verschillende crises van de afgelopen jaren, die allemaal verschillende oorzaken hadden (COVID, geopolitieke conflicten, staatsschuldcrises, subprime), hebben tijdelijke financiële gevolgen. Het is belangrijk om je te concentreren op de kerncijfers van ondernemingen. Zo kun je de bedrijven selecteren die sterker uit de crises zullen komen en kun je de toekomstige leiders identificeren.

Noot voor beleggers: Hun belegging in impactfondsen heeft geen directe gevolgen voor het milieu en de samenleving, maar het fonds tracht te kiezen voor en te beleggen in ondernemingen die voldoen aan de precieze criteria die in de beheerstrategie zijn vastgelegd.

De aanwezigheid van genoemde effecten in de portefeuille kan niet altijd gegarandeerd worden. De verstrekte informatie is het resultaat van intern onderzoek dat door het beheerteam in een bepaalde marktomgeving is gedaan. De informatie is voor La Financière de l'Echiquier niet bindend en kan in de loop van de tijd veranderen. De in dit document geuite meningen zijn die van de beheerder. LFDE kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.