Navbar logo new
In het hart van de markten: "We maken ons stilaan op om weer wat positiever te worden"
Calendar02 Nov 2022
Thema: Macro

Fund management lowres

Oktober was een bemoedigende maand, maar beleggers blijven zeer voorzichtig in de aanloop naar de bijeenkomst van de Federal Reserve en de Amerikaanse werkloosheidscijfers. David Kruk (La Financière de l'Echiquier) meent dat het hoogtepunt van het pessimisme op de markten allicht achter ons ligt, en dat de komende weken wat meer optimisme aan de orde is.

Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheer van La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (hoofd van de trading desk van La Financière de l'Echiquier) waren onlangs in België voor hun maandelijkse conferentie Au Coeur Des Marchés, waarin ze de recente ontwikkelingen op de financiële markten en de in de komende weken te verwachten evoluties analyseren.

Keerpunt

David Kruk herinnert ons eraan dat oktober in twee helften uiteenviel, waarbij zowel aandelen als obligaties bleven corrigeren tot 13 oktober, waarbij de S&P500 index eventjes onder de 3.500 punten zakte. De Amerikaanse inflatiecijfers bleven vervolgens boven de marktverwachtingen, maar toch konden aandelen een rally inzetten, die de S&P500 index tegen eind oktober tot boven de 3.900 punten duwde.

"De inflatiecijfers waren slecht, en die leiden meestal tot een daling van de S&P500 index. Op die dag gingen de koersen fors hoger. De rally werd uitgelokt door traders na een maand waarin de koersen systematisch lager gingen. Deze beweging werd versterkt door ander nieuws, want bepaalde centrale banken zoals die van Australië en Canada sloegen een andere toon aan over de toekomstige evolutie van de beleidsrente.”

David Kruk merkt op dat de markten toen verwachtten dat het gros van de rentestijgingen nu achter de rug was. Ten slotte waren de bedrijfsresultaten over het algemeen positief, met uitzondering van enkele grote namen in de technologiesector, die heel populair zijn bij institutionele en particuliere beleggers en die zwaar werden afgestraft. "Op de keper beschouwd publiceert 70% van de Amerikaanse bedrijven beter dan verwachte bedrijfsresultaten.” En naarmate het resultatenseizoen ten einde loopt, zullen bedrijven ook weer meer eigen aandelen gaan inkopen.

Aanhoudend pessimisme

"Strategen en beleggers zijn echter nog steeds uiterst pessimistisch", zegt David Kruk. "Zij menen dat we opnieuw in een bear market rally zitten zoals die van juli, en dat een nieuwe correctie waarschijnlijk is wanneer de markt voldoende is hersteld.”

Hij wijst erop dat een bear market rally gemiddeld 17% oplevert, en dat de huidige opleving de S&P500 Index met 11% heeft doen stijgen vanaf het dieptepunt, met een relatief beperkt opwaarts potentieel vanaf de huidige niveaus. "Volgens de meest gerenommeerde Amerikaanse strategen mogen we enkel een keerpunt verwachten als de winstverwachtingen voor 2023 terugvallen naar een realistischer niveau, of als de Fed gedwongen wordt haar monetaire beleid te wijzigen door negatieve gebeurtenissen op de kredietmarkt of als de arbeidsmarkt per saldo verslechtert.”

Positief worden

In november staan er heel wat gebeurtenissen op stapel, met de vergadering van de Federal Reserve (gepland voor 2 november) en de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers (gepland voor 4 november). "Hoewel er momenteel duidelijk geen consensus over bestaat, denk ik dat we vanaf december kunnen verwachten dat dat de Fed de komende bijeenkomsten de voet van het pedaal zal halen inzake rentestijgingen.” David Kruk wijst erop dat de markten een eindejaarsrally kunnen neerzetten in dit extreem negatieve sentiment, als we de komende dagen tekenen krijgen dat het monetair beleid minder verstrakkend zal worden.

Ondertussen zijn de beheerders van LFDE-fondsen momenteel nog zeer voorzichtig. "Er dienen zich echter steeds meer kansen aan, hetzij in cyclische aandelen, hetzij in small en mid caps die zwaar zijn teruggevallen", aldus David Kruk. "Panikeren is niet meer aan de orde. Maar we zullen uiteraard moeten afwachten hoe deze twee gebeurtenissen aflopen deze week alvorens we weer positiever worden voor de markten.”

Disclaimer: De meningen in het document komen overeen met de overtuigingen van de geïnterviewde persoon. LFDE kan daarvoor in geen geval verantwoordelijk worden gesteld.