Natixis IM verwacht traag herstel met nieuwe correctie in de komende maanden

22 Jun 2020

Markten zullen zich traag en geleidelijk herstellen van de impact door de coronacrisis. In de komende maanden verwacht Esty Dwek, Head of Global Market Strategy bij vermogensbeheerder Natixis IM, een tweede correctie op financiële markten.

Het herstel van de coronacrisis verloopt dan ook allerminst in een rechte lijn en het herstel dient zich evenmin aan in een V-vorm, stelt Dwek in haar marktcommentaar ‘Positioning for Recovery’. “De geschiedenis laat zien dat een V-vormig marktherstel niet vaak voorkomt. Slechts één bearmarkt (1932/33) zag de markten binnen een jaar herstellen naar eerdere pieken. Historisch gezien heeft de MSCI AC World Index 15 maanden gekost om te herstellen naar eerdere pieken na de bodem, en ongeveer 20 maanden voor de S&P 500, de MSCI Europe en de TOPIX-indexen om te herstellen naar eerdere pieken. Na de wereldwijde financiële crisis duurde het vier jaar voordat de markten terugkeerden naar het niveau van vóór de crisis.

De Natixis-strateeg ziet dat aandelenmarkten recente verliezen enigszins goedmaakten, maar benadrukt dat markten de ernst van de situatie niet hebben ingeprijsd. Dwek: “Een toename van de economische activiteit zal veel langzamer zijn dan verwacht. Het duurt dan ook eerder kwartalen dan maanden voordat herstel van de productieverliezen zichtbaar zal zijn.” Aangezien de huidige opleving bovendien fragiel is, verwacht Dwek in de komende maanden een nieuwe daling.